3. 8. 2019

Den 9 – Z Camara de Lobos údolím jeptišek na Pico Areeiro



V 9:30 jsme opustili Jardim do Mar a vyrazili do Ribeira Brava, které leží přibližně uprostřed Madeiry na jižním pobřeží. Silniční infrastruktura je na tomhle ostrově fakt dokonalá. Kam se hrabe třeba Korsika, Phuket a další ostrovní turistické destinace. Desítky, možná stovky tunelů umožňují projíždět skrz horské masívy relativně rychle a pohodlně. Zvlášť tady na jihu se dá jet i osmdesátkou, což po týdnu loudání v horách považuju skoro za první kosmickou rychlost.
V Ribeira Brava jsme si prošli pobřežní starou část města s pár úzkými uličkami a pokračovali do rybářské vesnice Camara de Lobos asi 13km východním směrem. Jedno z prvních osídlení na ostrově dnes víc než tradiční rybářskou vesnici připomíná turistickou atrakci plnou barů a obchodů se suvenýry. V určitých částech si přece jen své genius loci dokázala ještě zachovat. V sobotu před polednem se bary začaly plnit místními muži, kteří si přišli jen tak poklábosit a setkat se s přáteli. Žádní mladící, většině bylo padesát a víc. Ve 40. letech v Camara de Lobos pobýval a maloval 22 dní i Winston Churchill, na čemž dodnes parazitují úspěšně majitelé restauraci i některých kaváren.

Naším dalším cílem bylo Curral das Freiras neboli Údolí jeptišek. Tohle místo je ukryto vysoko v horách mezi horskými štíty asi 30 minut serpentinami od moře. Leží ve výšce 1418 metrů nad mořem, ale nastoupat musíte ještě o 200m víc, pak projet dlouhým tunelem a sjet zase zpět dolů do údolí. První osadu zde údajně založili v 16. století jeptišky spolu s několika piráty, kteří se na ostrově usadili. I dnes zůstává tohle místo relativně těžko dostupným a většina stálých obyvatel žije stále z toho, co vypěstují na svých malých terasovitých políčkách rozprostřených v prudkých svazích všude kolem. 

Vrátili jsme se dvoukilometrovým tunelem z údolí ven a hned za ním vpravo se napojili na úzkou panoramatickou turistickou silničku co vede po vrcholech hor až k Pico Areeiro. Na 13 kilometrech jsme zdolali převýšení 1200 metrů. Když jsme míjeli auta v protisměru, bylo rozhodně žádoucí zastavit a pomalu se navzájem vyhnout. Zastavili jsme na vyhlídce Montado de Paredao. Z vrcholu skalní stěny jsme měli letecký výhled skoro kolmo dolů zpět do Curral das Freiras. Úžasná podívaná tak 270 stupňů kolem dokola a 600m dolů! Tahle silnička je natolik nebezpečná, že je otevřena pouze přes den a v 19 hodin se na noc zavírá. 
Docela jsem si to kroucení volantem dneska užil. Na Pico Areeiro byl plné parkoviště, ale místo jsme nakonec našli. Došli jsme pěšky i s chromým Matějem na vrchol k observatoři a v mlze mu ukázali aspoň kus stezky vedoucí na Pico Ruivo, kterou jsme šli s Aničkou před pár dny.
Náš přejížděcí den pak pokračoval do města Canico, které leží mezi hlavním městem Funchal a Santa Cruz. Ubytovali jsme se v hotelu kde budeme následující 4 dny. Pozbytek dne už bylo jen koupání v bazénu, četba, relax. Žádná velká turistika dneska nehrozí. Večer snad vyrazíme aspoň do Machico na večeři. Tam zítra končí gastronomický festival, který začal v pátek, když jsme přiletěli. Tak snad konečně ochutnáme nějaké místní speciality.