24. 12. 2013

#25 – Štědrý den a Re:START v Christchurch

Příjemné probudit se aspoň na Štědrý den v posteli a ne na karimatce J. Po dvoudenní skorohladovce dnes na zlaté prasátko asi čekat nebudeme. Od samého rána jsme se střídali na Skypu jako na běžícím pásu, akorát jsme u toho neběhali, ale leželi J. Dali jsme si fakt pořádnou snídani a vyrazili do centra Christchurch.
Musím říct, že to byl šok! To město i tři roky po zemětřesení vypadá pořád tak trochu jako válečná fronta. Central Business District je pro auta uzavřený, na mnoha místech jsou jen díry v zemi po chybějících domech, ty domy co stojí jsou často opuštěné a vytlučené, všude ploty, uzavřené prostory, do výšky na sebe nastavěné kontejnery, které brání pádu historicky cenných fasád domů. Domy ale za tou čelní zdí už většinou chybí L.
Christchurch si prožil v nedávné době dvě velká zemětřesení – 4. září 2010 o síle 6,8 a to druhé 22. února 2011 o síle 7,1 Richterovy stupnice. To první udeřilo v brzkých ranních hodinách a obešlo se bez ztrát na životech, to druhé bohužel ve 12:51 běžného pracovního dne a i když trvalo pouhých 24 vteřin, vyžádalo si 182 lidských životů.
Život ve městě se navždy proměnil. Další menší zemětřesení jsou poměrně častá, dvě větší byla ještě v roce 2011 – v červnu a prosinci. Chlouba města - katedrála z roku 1881 je stále v troskách a vede se zde souboj, zda ji zachovat či zbourat. Přejížděli jsme také několik poničených mostů, mnoho lidí bydlí i tří roky po katastrofě v kempech v provizorních podmínkách.
Všechno zlé je ale pro něco dobré a architektonické návrhy „nového centra“ rozmístěné na různých místech ukazují, že nový Christchurch bude plné zeleně, míst pro aktivní setkávání, kulturu, sport. Výškové budovy, které podlehly EQC, jak se tu zkráceně zemětřesení nazývá, se budou stavět již mimo centrum. Celá obnova bude stát 30 miliard dolarů a podle těchto prostředků, se bude jednat o třetí nejnákladnější přírodní katastrofu v dějinách.
Christchurch byl vůbec prvním evropským městem na Novém Zélandu, byl založen už v roce 1850. Od počátku byl budován s úmyslem vytvořit New England na jižní polokouli a nerozvíjel se tak živelně jako jiná přistěhovalecká místa. Ve městě vznikali cíleně kostely namísto barů, dnes je ve městě například neuvěřitelných 740 parků! Městu se přezdívá Garden City, díky příznivému klimatu se tady velmi daří vegetaci ze všech koutů světa. Prošli jsme alespoň kus slavné Botanické zahrady, ve které je na deset tisíc různých druhů rostlin.
Nová éra Christchurch je symbolizována aktivitou Re:START. Pod touto značkou se ve městě objevuje mnoho projektů – třeba celé obchodní centrum je namačkané v takových dočasných unimo buňkách podél jedné z hlavních tříd a stalo se novou vyhledávanou atrakcí města. Obchody zde doplňují kavárny, kavárny pouliční trhy a hudebníci – a v centru tak opět pulzuje aktivní život.
Odpoledne jsme ještě zajeli na krátký výlet skrz tunel pod Port Hills do malého přístavního města Lyttelton, který se také následkům zemětřesení úplně nevyhnul. Dali jsme Fish & Chips ve stánku na místě, kde asi dřív bývala rybárna a podél hor se vrátili do Christchurch.
Předvánoční nákupní horečku jsme si jen krátce vyzkoušeli během hodinové návštěvy v Eastgate shopping Mallu (fakt mi to letos vůbec nechybělo) a konečně se aspoň na chvíli naladili vánočně podvečerním sledování Shreka v zélandské televizi. Poprvé skoro po měsíci se díváme na televizi!

Teď je půl sedmé večer, 25 stupňů a světlo venku bude aspoň do deseti večer. Přesto se už smaží řízky, holky prostřely sice skromnou ale hezkou vánoční tabuli. Štědrý večer i u Benešů může začít! Hezké ráno do Čech…