1. 12. 2013

#3 – Z třicátésedmé na třicátousedmou...

Let ze Soulu do Aucklandu je mimo jiné zajímavý tím, že se během 11 hodin přemístíte z 37. rovnoběžky severní šířky na 37. rovnoběžku šířky jižní. Během té doby skoro nakouknete do Kimova skanzenu (ze Soulu, který leží jen 56 km od severokorejské hranice, se totiž startuje na sever) a po otočce na jih letíte přes Japonskou Fukuoku dál dolů přes další zajímavá místa jako americkou základna Guam, Papuu New Guinea, Šalomounovy ostrovy nebo osamělý Norfolk Island. Celou dobu vlastně výhradně nad Tichým oceánem a během jednoho letu překročíte obratník Raka, rovník i obratník Kozoroha.
Věděl jsem, že imigrační úředníci jsou v Aucklandu přísní, ale že budou chtít zkoumat podrážky trekových bot a zbytky hlíny na kolíkách od stanu někde od Sázavy, mě stejně trochu překvapilo. Pronájem modrého Subaru legacy v Apexu jsme vyřídili poměrně rychle, nakoupili zásoby jídla na pár dní (hlavně rozinek :), znásilnili bankomat z Kiwi Bank a vydali se po Highway 1 směrem na jih. Auckland, City of Sails, jsme tak pro dnešek nechali za zády a prozkoumáme ho až těsně před odletem.
Díky zkušenostem z Thajské dopravní džungle jsem se rozpomněl na řízení vlevo už po pár kilometrech, i tak jsem při přejíždění z pruhu do pruhu spouštěl vždy nejdřív stěrače a až pak blinkry, umístěné, na rozdíl od nás, na druhé straně volantu. Zvlněnou krajinou luk a pastvin plných kravských stád (tak kde jsou ty ovce?) jsme za necelou hodinku dorazili do Thames. Tohle městečko respektive místní říčku pojmenoval kapitán Cook v roce 1769, prý mu připomínala Temži. No, asi musel být tenkrát pěkně na mol… Město zažilo svoji největší slávu po roce 1867, kdy objevení blyštivého kovu rozpoutalo zlatou horečku. Ještě ve 30. letech mělo město více obyvatel než Auckland, dnes zde v poklidném provinčním tempu žije necelých 7 tisíc lidí.
Prošli jsme tu jedinou ulici lemovanou domy a obchody vystřiženými jak z filmů divokého západu, popovídali s velmi přátelskými  místními ve fast/slow foodu, kde jsme se snažili smaženými hrůzami přehlušit hrůzu dvoudenního stravování z letadla a pak pokračovali dál na sever na poloostrov Coromandel po klikaté silničce podél pobřeží.

Už po asi 15 kilometrech jsme zakotvili v motelu SeaSpray, který své časy slávy má už také asi za sebou, ale příjemní lidé, kteří ho vedou a výhled na 20 metrů vzdálený příboj oceánu nás nenechal na pochybách, že pro dnešek je to ideální místo, kde srovnáme těla po dvou prosezených nocích a hlavu s časovým posunem. První se celkem daří, to druhé už míň - je totiž půl třetí ráno když píšu tyhle řádky….