30. 12. 2013

#30 – Auckland – město plachet

Na území Aucklandu se nachází 50 sopek. Nejvyšší z nich, Mt. Eden, je vysoká 196 metrů nad mořem. Některé jsou stále činné, i když poslední erupce Mount Rangitoto na stejnojmenném ostrově na dohled pevniny přes přístav, byla někdy před 600 lety. Za posledních 20 tisíc let pak bylo pouze 19 výbuchů. Nevím, jak to změřili, ale rád jim pro dnešek věřím.
Ráno jsme vyrazili do čtvrti Newmarket, kde už podle názvu byly hlavně samé obchody. Cestou tam jsme minuli tenisový areál, kde se právě rozehrává jeden z prvních turnajů ATP nové sezóny jako příprava před Australian Open. V Newmarketu jsme chvíli chodili po Broadwayi sem a tam (ano, tak se i tam jmenuje hlavní ulice). Pak jsme se přesunuli do údajně největšího outletu v NZ ve čtvrti Onehunga zvaného DressSmart. Hodina nám stačila, abychom definitivně pochopili, že opravdu Zéland není země nákupům zaslíbená.
Jediné co jsme tam koupili, byla vydatná obědová zásoba sushi, s kterou jsme se posunuli o pár kilometrů blíž zpět k městu do Cornwall parku. V něm se nachází One Tree Hill, jedna z místních sopek. Na jejím vrcholu je Maorských památník. Kdysi na něm rostla pro Maory památná totara, kterou britští přistěhovalci porazili už v roce 1852. Pak tam rostla dlouho Monterrey pine, kterou pro změnu v roce 2000 porazili Maorští aktivisté. Tak tam teď pro jistotu neroste nic, ale nejvíc kopec stejně proslavili asi U2 v roce 1987 svojí písní One Tree Hill z alba The Joshua Tree. Zajímavé bylo, že i v tomto rozlehlém kopcovitém parku v samém středu Aucklandu se všude volně pásly ovce i krávy…
Pokračovali jsme přes čtvrť Remuera asi 8 km na pobřeží do Mission Bay, které je pro Auckland asi to co pro Sydney slavná Bondi Beach. Cestou jsme pochopili, že jsou v Aucklandu i krásné klidné čtvrtě plné zeleně a zajímavých domů, kde by se dalo moc dobře bydlet.
Mission Bay byla v nedělním popoledni narvaná k prasknutí. Kavárny, restaurace, trávník oddělující rušnou ulici od moře i samotná pláž byly plné lidí. Piknikujících, hrajících a relaxujících – to vše ve velmi silném větru, který i v dobře chráněném přístavu přilehlými ostrovy vytvořil docela silné vlny. Taky proto nebyla na horizontu nouze o plachetnice všech barev a velikostí. Mission Bay byla založena jako misionářská stanice pro výchovu mladých Polynésanů už v roce 1852.
Podél pořeží jsme se přes Okahu Bay nablížili do centra a čirou náhodou jsme zaparkovali poblíž Viadukt Harbour a Wynyard Quarter, asi nejhezčích čtvrtí v celém městě. Přístav je pulsující tepnou celého města s mnoha restauracemi, bary a promenádou mezi milionářskými jachtami a katamarány. Za povšimnutí stály především dvě – úplně nová ještě ve výstavbě - Superyacht A, dlouhá 119 metrů (aspoň čtyřpatrová) a pak nejnovější závodní jachta novozélandského týmu pro přístí America’s Cup, na které se bylo možné i po přístavu svézt za 160 dolarů.
Wynyard Quarter je starý průmyslový přístav předělaný v roce 2010 na volnočasový park. Perfektně kombinuje moderní architekturu se starými doky a přístavními hangáry. Trochu mi to koncepčně připomnělo staré Vítkovice a Colours of Ostrava.
Vrátili jsme se do města a po Queen street došli ke Sky Tower, které je se svými 328 metry nejvyšší stavbou na jižní polokouli. Nahoře se dají provádět podobné vylomeniny, jako jsme viděli na Stratosphere casinu v Las Vegas. Sky Jump, kdy vás velkou rychlostí spustí na dvou lanech dolů a zastaví prudce těsně nad zemí. A Sky Walk – „procházka“ kolem dokola věže tak ve 200 metrech nad zemí kdy jste jištěni jen sedákem a kladkou na rámu nad vámi. Ani do jednoho bych asi nešel.

Blížila se průtrž mračen, a tak jsme se s večerní dávkou sushi (stávají se tu z nás závisláci) schovali do auta a vrátili se do „naší“ čínské čtvrti. Pro dnešek padla, všechno bylo v „Óklendu“ jak má být…

Žádné komentáře:

Okomentovat