5. 12. 2013

#6 – Z Taupo a Huka Falls do Tongariro NP...

Ranní pohled na oblohu nevěstil nic dobrého a už do balení stanů nám začali ze shora lehce kropit.
Auto jsme po snídani odstavili na okraji Taupo, kde se skáče Bungy jumping asi z 50-metrové výšky nad hladinu Waikito river. Žádné odvážlivce jsme tam však po ránu nezastihli. Odtud jsme vyrazili podél řeky na sever necelé 3 km k Huka falls. Cesta lemovala kaňonovitý břeh a tak stoupala do kopců a místy zase padala až k říční hladině. Waikito river je z hlediska energie pro Zéland velmi důležitá – „pomáhá“ vyrábět 15% celkové energie. Řeka zásobuje vodou 8 hydroelektráren, její vodu využívají na chlazení i 2 geotermální a jedna elektrárna termální.
Samotné Huka falls jsou sice vysoké jen 10 metrů, ale voda ze široké řeky se v nich musí vměstnat do asi jen 15 metrů široké a 150 metrů dlouhé soutěsky, kterou se valí 22 000 kubíků vody za vteřinu. Docela impozantní rachot.
Pokud sem někdo zavítáte, mám pro vás skvělý tip. Asi v třetině stezky z Taupo do Huka falls sbíhá do řeky z pravé strany potok, který je přemostěn dřevěnou lávkou. Pod ní jsou dvě tůně, které byste neměli minout. Voda v nich měla odhadem tak 40-45 stupňů. Čím dál od říčního koryta, tím víc byla voda horká a nedalo se v ní vydržet. Naopak dole u řeky se míchala s říčním proudem, takže to bylo jako v sauně. Dole od nohou ledová tříšť a nahoře skoro opaření. Paráda!
Mezitím se bohužel vydatně rozpršelo. Dali jsme rychlý oběd, jehož hlavním cílem bylo ne nasycení ale usušení a opustili jsme Taupo směrem na jih po východním břehu jezera. Samotné jezero je největší na celém Zélandu. Formovat se začalo přibližně před 300 000 lety vulkanickou činností a vlastní kaldera vznikla masivní erupcí a propadem sopky Oruanui pře 26 000 lety. Při výbuchu bylo přemístěno víc jak 750 kubických kilometrů materiálu a sopečného popela. Pro srovnání to je asi 100 víc než při výbuchu Krakatoa.
Jezero a řeky kolem jsou také vyhlášenou Mekkou rybářů pstruhařů. Voda v jezeře je opravdu průzračná a svoji velikostí víc připomíná mořský záliv. Však také nelze dohlédnout na druhý břeh a na hladině jezera lze už pozorovat zakřivení zemského povrchu. Ročně se zde uloví až 30 tisíc pstruhů, hlavně hnědých a duhových.
My trochu nestylově nakoupili ryby na večeři v Parkn’Save a začali stoupat do národního parku Tongariro. Ten vznikl už v roce 1887 jako čtvrtý nejstarší národní park na světě. I krajina se výrazně proměnila – zelené členité pastviny vystřídala s rostoucí nadmořskou výškou keřy porostlá náhorní plošina plná suchých i popadaných stromů. Trochu to připomínalo Šumavu před lety v místech kůrovcové kalamity.
Naším cílem dneska bylo lyžařské centrum Whakapapa Village na úpatí hory Ruapehu. Bohužel počasí se neumoudřilo, ba naopak. Prognóza na zítra nahoře v horách je silný vítr 50 km/h, a tak z přechodu Tongariro Alpine crossing – prý nejhezčího jednodenního výletu na celém Zélandu - nebude asi nic. I v Informačním centru nám sdělili, že se komerční výlety na zítra ruší. V tom lijáku se nám ani nechtělo stavět stany, a tak jsme na noc pronajali dřevěnou prostě zařízenou kabinu.

Skládáme teď večer v teple účty dnešního dne – promočené oblečení, nefungující stěrač u auta a ztracená Aničky podprsenka (ve vší počestnosti někde ráno u termálního jezírka :). Uvidíme co přinese čtvrtek…

Žádné komentáře:

Okomentovat