4. 12. 2013

#5 – Rotorua, Waimangu a Wai-O-Tapu...

Až ráno jsem zjistil, že nám tak tři metry od stanu teče docela horký potok. Možná že vařit čaj na plynovém vařiči byla dneska zbytečnost :).
Před půl devátou jsme dobalili a vyrazili do centra Rotorui. Prošli jsme veřejný městský Kuirau park, kde byly kouřící jámy jedna vedle druhé, ohrazené dřevěnými ploty, v mnohých vroucí bahno a neodmyslitelný zápach síry, respektive vajíček na všechny způsoby včetně zkažených…
Na břehu jezera, které je vlastně sopečnou kalderou, z níž uprostřed v podobě ostrova vystupuje nový budoucí sopečný vrchol, jsme navštívili starý dřevěný anglikánský kostel a maorskou vesnici, která tak trochu připomínala cikánské ležení. Celkový dojem nic moc, a tak jsme vyrazili na jih směr Taupo po Highway 5. První náš cíl bylo Waimangu volcanic valley, údajně nejmladší vulkanická oblast na světě formovaná mohutnými erupcemi mezi lety 1886 a 1917. Prošli jsme za hodinku a půl stezku kaňonovitým údolím až k jezeru Rotomahana lemovanou četnými krátery, terasami a bahnitými bublajícími jezírky.
Protože gejzírů nebylo ještě dost, byla naší druhou zastávkou oblast Waiotapu. Zde na velmi koncetrovaném prostoru se nachází takový malý Yellowstone – jezera všech možných barev a smradů, většina s vařící vodou, champagne pool vyvěrajícící s hloubky přes 300 m. Největší gejzír Lady Knox tryská do třicetimetrové výšky každý den přesně v 10:15. To jsme úmyslně minuli, čímž jsme se vyhnuli davům turistů a odpoledne se tak v celém areálu mohli relativně volně pohybovat. Aničku už přiotrávil ten smrad ve Waimangu, a tak nám dala na druhý výlet košem a vyspávala v autě.

V podvečer jsme se přesunuli dalších asi 40 km na jih do Taupo, města rozkládajícího se na břehu stejnojmenného největšího sladkovodního jezera. Přenocovat jsme se rozhodli v Hiltonu (ano, Hilton tu provozuje i čtyřhvězdičkový kemp :). Dost bylo kráterů a dětí z kouřové hory. Spřádáme plány na zítra a hlavně pak na čtvrtek, kdy bychom chtěli vyrazit do oblasti Mount Ruapehu, s 2797 metry nejvyšší hory severního ostrova.

Žádné komentáře:

Okomentovat