15. 12. 2013

#15 – Franz Josef a Fox Glaciers...

Dnes hned zrána úplně modré nebe - jako vymalováno. Na hladině jezera Manupariki se odrážely zasněžené vrcholky nevyšších štítů Jižních Alp – jsou to patrně Mount Cook a Mount Tasman. Skoro se zdálo škoda to zrcadlo rozčeřit, ale nemohl jsem odolat pokušení na ranní koupel. Voda byla překvapivě teplejší než bych u horského jezera čekal.
Po „Tučný snídani v trávě“ jsme vyrazili k dvěma asi 25 km od sebe vzdáleným ledovcům. Na první z nich – Franz Josef glacier (první ho prozkoumal a po císaři pojmenoval v roce 1865 Rakušan Julius Haast) – už turisty pěšky nepouštějí. Dá se na něj dostat pouze ve skupině s horským vůdcem a ještě k tomu jen vrtulníkem. Když jsme šli asi hodinový trek údolím mezi morénami k ledovcovému terminálu, hučely nad našimi hlavami motory letadel jako na vojenských manévrech. Z fotografií bylo zřejmé, že ledovec za posledních několik let výrazně zmenšil svoji velikost a ustoupil o několik set metrů zpět nahoru do údolí. Oba ledovce jsou velmi atypické tím, že se nacházejí jen několik málo kilometrů od pobřeží Tichého oceánu.
Oblast je velmi navštěvovaná – díky jediné pobřežní silnici ji stejně nelze minout J - a je fakt, že jsme tu potkali mix všech národů – Asiaty, Indy, z Evropanů dominují Němci, také hodně Francouzů zdravíme na cestách a silnicích. Ledovcová turistika má svoje specifika a na informačních tabulích kolem treku bylo docela dost evidence smrtelných úrazů z posledních let, většinou z přecenění vlastních sil nebo nedostatku zkušeností. Sami jsme viděli podél cesty pády kamenů z okolních skal, dále zde hrozí pády ledu, sesuvy půdy a rychlé povodně i během dne podle intenzity slunečního svitu a odtávání ledovce.
Dočerpali jsme benzín – to ostatně teď děláme denně, abychom pořád měli víceméně plnou nádrž – a popojeli k Fox glacier. Na příjezdové cestě bylo značení, jak ledovec v minulých stoletích ustupoval. V roce 1750 byl asi o 3 km dál dole v údolí, ještě v roce 1935 byl o 1,2 km dál, než kde končí dnes. Opět zhruba hodinová pěší cesta nás přivedla tentokrát výrazně blíž k terminálu ledovce – jen asi necelých 200m od jeho konce. Viděli jsme, jak se zároveň po ledovci pohybují asi tři skupiny turistů směrem nahoru splazovým polem.
Totalo azuro stále přetrvávalo a my jsme odpoledne nabrali směr jih po Heritage Highway. Cesta se klikatila horským podhůřím, aby se čas od času vrátila zpět na oceánské pobřeží. Nepotkali jsme skoro ani živáčka. Celá oblast Westland je velmi řídce obydlena – na 9% území zde žije pouze 1% obyvatel - necelých 32 tisíc.
Rozhodli jsme se poobědvat na lososí farmě u Paringha river – ochutnali předraženého vyuzeného lososa v tak miniaturní porci, že jsme se stejně ještě dojedli z vlastních zásob. Zastavili jsme dál u odbočky na Monro beach, které je od června do prosince útočištěm specifického druhu malých tučňáků z místních fjordů. Prošli jsme až na pláž úžasnou tříkilometrovou cestou hustou buší, abychom bohužel zjistili, že na nás tučňáci letos nepočkali a odtáhli pryč už 5. prosince. Místo nich na nás čekala obrovská hejna sandflies, která během chvíle přidala další k už tak bezpočetným štípancům. Pořídili jsme si sice nějaký tropický repelent, ale spíš funguje jen jako pohlcovač pachů z našeho už cestováním trochu unaveného ošacení.
V podvečer jsme dorazili do Haastu a zvažovali, zda pokračovat dál 140 km do Wanaky, protože se mezitím opět potvrdilo aprílovém počasí a začalo vydatně pršet. Rozhodlo za nás, že silnice se v šest hodin na noc uzavřela, protože na trase dál došlo před dvěma měsíci ke značným sesuvům půdy, při nichž několik turistů zahynulo. Silnice se nyní opravuje, provoz řídí semafory a v noci je průjezd nebezpečný.

Původně jsme očekávali, že Haast bude alespoň podle označení na mapě nějaké rozumnější městečko, ale je to tady totální konec světa – jeden obchod, pár předražených motelů, stejně tak předražená benzínka, už dva dny není ani žádný telefonní signál s výjimkou malých turistických osad u obou ledovců. Jsme prostě „in the middle of nowhere“. Nakonec jsme složili hlavu v Aspiring backpackers, sušíme a v dešti spřádáme plány na další dny.

Žádné komentáře:

Okomentovat