15. 12. 2013

#16 – Opouštíme západ a hurá do Wanaky...

„Čekám na signál, ten z nebe nepřichází, a tak čekám dál….“ No, nějaký signál jsme konečně chytili, jak jsme se dnes přiblížili civilizaci a se signálem ve Wanace konečně i wifinu. Teď je večer a máme za sebou velmi podařenou neděli. Tak pěkně popořádku….
Celkem nás čekalo dnes asi 150 km autem po Haast Highway. Vyrazili jsme kolem půl desáté za pomalu doznívajícího deště. Silnice už byla otevřená, a tak jsme opustili městečko Haast a začali podél Haast river ukrajovat první kilometry k  šedesát kilometrů vzdálenému horskému průsmyku Haast (vypadá to, že tu někomu chyběla fantazie, a po tom Rakušanovi pojmenovali opravdu kde co…:). I Lonely Planet doporučovala projíždět tady za deště či těsně po dešti kvůli nesčetným vodopádům padajícím mnohdy až do samotné silnice. To se nám neplánovaně podařilo a opravdu těch vodopádů, které byly větší než dvacet metrů, padala z okolních hor možná dobrá stovka. O těch menších ani nemluvím.
Zastavili jsme jen u dvou nejmohutnějších - Fantail a Thunder Creek Fall, vyskočili z auta jen na pár minut, protože stále ještě docela hustě lilo. Konečně jsem si dnes připadal jako v zemi dlouhého bílého oblaku, protože mlha nad vypařujícími se lesy vytvářela na obloze neprostupnou souvislou bílou oponu.
Po hodině jsme se vyšplhali asi šest set výškových metrů do Haast Pass a viděli, proč je silnice na každou noc uzavřena. V jednom místě úplně zmizelo asi 100 metrů silnice. Prostě sesuv půdy ji úplně pohřbil dolů do údolí a na jejím místě zatím dělníci nahrnuli a zpevňovali jen štěrkový podklad pro novou. V průsmyku bylo zároveň krásně poznat, že jsme na rozvodí. Až do sedla ubíhaly řeky a potoky proti nám a jen co jsme se přehoupli, další řeky sbíhali s námi dolů na opačnou tentokrát východní stranu Jižního ostrova. Ocitli jsme se také v novém regionu Otago a opustili asi nejdivočejší a nejopuštěnější Westland.
Změnila se i okolní krajina. Vlhké husté lesy tvořené převážně beech trees a vysokými kapradinovými stromy vystřídaly mnohem řidší lesy jehličnaté. I hory byly mnohem méně porostlé, chvílemi to připomínalo rozlehlé prérie někde v Montaně nebo Utahu. Jen barva skal byla více do červena a dole v údolích jsme míjeli stále rozlehlé pastviny plné ovcí a dobytka.
Minuli jsme na celé cestě jedinou osadu Makarora, která má 40 stálých obyvatel a brzy dojeli k severnímu konci jezera Wanaka, které má délku asi 70 km a je hluboké až 300 metrů. Pokračovali jsme serpentinami těsně po jeho břehu dobrých 30 kilometrů a přes malé sedlo jsme se přehoupli k druhému jezeru Hawea. Podobně hlubokému, jen o něco menšímu (45 km na délku). Dělali jsme docela dost zastávek, protože bylo co fotografovat a hlavně se začalo klubat sluníčko.
Kolem oběda jsme dorazili do Wanaky, asi pětitisícového centra oblasti, které zažívá v posledních letech turistický boom – v létě horská turistika rybolov (hlavně pstruzi) a adrenalinové sporty, v zimě se proměňuje v Mekku snowboardistů.
Kolem silnic jsme míjeli hodně penzionů, některé opravdu architektonické skvosty kombinující přírodní kamenné zdi s dřevěnými trámy a obložením. Takový účelný a čistý „severský“ styl zasazený do nádherného prostředí vysokých hor. Přes hladinu jezera v dálce vykukovala skrz mlhu špička Mount Aspiring, hory vysoké 3035 metrů. Celé městečko tak trochu připomíná třeba švýcarský Luzern.
Vyjeli jsme asi 20 km podél jezera směrem na Mount Aspiring National Park a vyrazili na dvouhodinový výlet k Diamond lake a k vyhlídce na jezero Wanaka. Cestou jsme se dali do řeči se skupinkou Singapurců a během chvíle dali společně asi 300 výškových metrů.
Po návratu do města jsme se upíchli v kempu co nejblíže centru a vyrazili do města – na obhlídku a dozásobovat se. Všimli jsme si, že v lese u jezera jsou volně dostupné elektrické grily, a tak jsme mimo jiné nakoupili i hovězí a vepřové steaky, čerstvé brambory, věci na salát a udělali na břehu jezera pořádnou nedělní grilovačku.

Zítra se rozdělíme – chlapi vyrážejí sami do hor a dámy si dají lehárko někde u jezera. Vstává se brzo, je třeba jít spát.

Žádné komentáře:

Okomentovat