12. 12. 2013

#12 – Dva dny na Abel Tasman Coast Track...

10.12.2013
Poslední dva dny jsou zatím absolutním vrcholem toho, co jsme za poslední dva týdny zažili. Ráno jsme nejdříve přebalili potřebné vybavení z auta do krosen, protože nocovat plánujeme někde na cestě v Národním parku Abel Tasman. Relativně brzo ráno (trochu drsněji jsem dnes ostatní povykopával ze stanů už v sedm…) jsme vyrazili do Motueky, zaregistrovali se na cestu do parku a popojeli dalších 30 km do Marahau, kde začíná 51 km dlouhý pobřežní track – jeden ze zélandských Great Walks, který celý zabere podle tempa 3-5 dní.
Vyšli jsme po jedenácté s plnou polní - oba stany, spacáky, karimatky a jídlo i vodu na dva dny. Matěj s Lindou měli malé denní batohy a tak jsme většinu bagáže rozložili mezi mě, Kláru a Aničku. Cesta začala po zahřívacích dvou kilometrech v Sandy Bay nabírat výšku, ale po chvíli se ustálila tak 50 výškových metrů nad hladinou a jen přirozeně kopírovala hustou neprostupnou buší výběžky pevniny v nekonečných zákrutách - jedna jako druhá. V nejužším místě každé zátočiny byl většinou most přes malý potok, který sbíhal z prudkých svahů dolů do moře. Po pravé straně jsme brzy měli výhled na Fisherman Island a větší Adele Island, kolem kterých brázdily hladinu desítky lidí na žlutých mořských kajacích.
Pomalu přicházel příliv a prázdné písčité mělké pláže se znovu pozvolna začaly zaplňovat vodou. Sledovat odliv a příliv je v Abel Tasman hodně důležité. Nejen pro to, že rozdíl hladin činí někde až 6 metrů, ale protože asi na pěti místech lze cestu překonat pouze dvě hodiny před a dvě hodiny po odlivu. Pokud to netrefíte, musíte dlouhé hodiny čekat, v tom lepším případě se vydat na okliku přes kopce. Na celé trase je asi 19 míst na přenocování - přestože jsme ráno už nemohli rezervovat nocleh v Pukatea Bay (kemp už byl obsazený), moc lidí jsme na trase nepotkávali.
Stavěli jsme pouze na fotografování (takže skoro pořád :) a na pití, takže jsme pochodovali oproti časovému plánu v asi 20 minutovém předstihu. Míjeli jsme spoustu malých pláží, které lákaly ke koupání, ale rozhodli jsme se dojít až do Anchorage Bay. Hodinu před cílem se cesta začala zase zvedat, což se mimo jiné projevovalo čůrky potu na mém čele. Vlivem horka i v důsledku 16-kilového závaží na mých bedrech, a to zrovna v okamžiku, kdy Linda zpívala už podesáté asi pod vlivem Santa Klause v supermarketu „nesu nesu koledu, upad jsem s ní na ledu…“. No, trochu ledu by se v té chvíli docela hodilo.
V Anchorage jsme našli pěkné malé jednoduše zařízené kempoviště v zátoce v samé blízkosti asi 400 metrů dlouhé písčité pláže. Vykoupali jsme se, přestože voda byla výrazně studenější než na severu na poloostrově Coromandel. Když odjeli v podvečer komerční kajakáři a všechna Watertaxi, osaměli jsme v opravdu panenské přírodě. Bez dětí jsme ještě vyrazili na asi hodinu a půl dlouhý okruh pře Pukatea Bay na Pitt Head Lookout, odkud byl výhled dál na track do zátok Torrent Bay a Bark Bay.
---------------------------------------------------------------------------------
11.12.2013
Linda měla dneska obzvlášť divoké sny, a tak jsem se po asi deseti kopancích, co jsem obdržel ještě do půlnoci, rozhodl, že půjdu spát pod hvězdy ven. Obloha se úplně vyjasnila a Jižní kříž zářil přímo nad hlavou. Vedle mě se tak dva tři metry uvelebilo na noc asi pět kačen, tak jsem měl o dobrou společnost až do rána postaráno.
Přestože ráno nebylo kam pospíchat, vypakovali jsme se docela rychle. Holt už v tom neustálém balení máme zase praxi a každý ví, co je jeho práce. Před půl desátou jsme mírnou oklikou vyrazili na zpáteční cestu. Hned v prudkém stoupání za první pláží se od nás děcka odpojily a následující 4 hodiny jsme je už neviděli. Těch 12,8 km zpátky zvládli za neuvěřitelné dvě a půl hodiny i s bagáží a u auta byly o tři čtvrtě hodiny dříve než my. Měly z toho radost, my už menší, protože v jejich báglech bylo všechno jídlo na zpáteční cestu! Naštěstí jsme měli aspoň jednu láhev vody a v nouzi vyhrabali někde zapomenutou konzervu tuňáka, kterého jsme spráskli jen tak…prostě neplánovaná dietka.
Odpoledne jsme se začali přesouvat. Nejdříve asi 50 km do Richmondu, kde jsme doplnili zásoby na další dny a pak asi 120 km do Nelson National Park směrem na jih do hor do vnitrozemí. Během chvilky jsme se opět ocitli v území nikoho. Kličkovali jsme pustou neobydlenou krajinou místy zalesněnou, místy plnou kopcovitých pastvin posetých ovcemi ze zřídka roztroušených farem.

Potkávali jsme maximálně trucky plně naložené dřívím z rozsáhlých vytěžených oblastí, na mnohých byl však už znova vysázen mladý jehličnatý les. V St Arnaud, horském středisku na břehu jezera Rotoiti obepnutého horskými masívy jako někde ve Švýcarsku, jsme zakotvili v Kerr kempu v Travers Valley. Zatím nejlevnější cena za nocleh tady odpovídala tomu, že nás teď už dobré tři hodiny otravují tisíce malých mušek - sandflies. Možná prvně v životě se mi tak dneska podařilo zabít sedm much jednou ranou.

Žádné komentáře:

Okomentovat