12. 12. 2013

#10 – Wellingtonské nedělní korzování...

Je druhá neděle adventní, a tak se sluší vyrazit do města. Přestože nejsem moc městský typ, dnešek jsme si společně ve Wellingtonu docela užili. Z Holiday Park kempu na severní straně zálivu to je do downtownu asi 13 km a 20 minut jízdy podél moře. Vyrazili jsme krátce po deváté. Hned po tom, co jsme použili na ukotvení stanů v neustávající vichřici úplně všechny kolíky, co máme. Snad to stany do večera ustojí…
Zaparkovali jsme u Muzea Te Papa v samém centru a vyrazili na obhlídku města. Jeho srdcem je dnes pěší zóna na Cuba street. Ulice se jmenuje po jedné z lodí, která v roce 1900 přivezla evropské osadníky, kteří si v daném místě vybudovali svoji kolonii. Dneska je ulice plná kaváren, barů, obchodů – působí trochu ležérně, ospale, bohorovně a poklidně. Většinu obchodů tvoří nejrůznější second handy, vypadá to jako by tu éra hippies nikdy neskončila.
Kolem radnice, přes přístav a Underground market jsme se dostali až k lanovce na Petřín. K botanické zahradě kolem univerzity vede totiž lanovka – Tramway - provozovaná na stejném principu jako ta petřínská. Vyjeli jsme během několika minut nahoru a měli odtud celé město jako na dlani. Wellington může být patrně docela pěkné místo k životu. Dokonale od volného moře chráněný rozlehlý přístav, z pevninské strany město obklopují kopcovité zalesněné hřebeny, v kterých je mnoho cest jak pro pěší, tak třeba nově i bikových singletreků, v centru pak super uvolněná atmosféra. Je to takový Vancouver v menším vydání na opačné straně Pacifiku.
Po obědě se začalo centrum města kolem Victoria Street a Cuba Street zaplňovat davy lidí – zjistili jsme po chvíli, že je tu dnes na programu Capital Christmas Parade. A tak jsme se stali neplánovaně svědky trochu komerčního a kýčovitého čekání na příchod Santa Klause. Dočkali jsme se a přežili to ve zdraví.
Wellington už je dnes taky pořádný ”melting pot” nejrůznějších národů. Převažují sice běloši, ale v těsném závěsu jsou Asiaté, nejvíce asi Číňani a Korejci, původní Maorové a obyvatelé z dalších oceánských ostrovů. Všechno dohromady vydá na docela zajímavý guláš. Třeba členové čínské komunity v typických čínských kostýmech v průvodu na oslavu příchodu Ježíše Krista – vše je tu zdá se možné a nikoho to nijak nevzrušuje… Také renesance maorské kultury je zde vidět na každém kroku. Možná i jako postupné vyrovnávání s křivdami minulosti. Většina nápisů je dnes dvojjazyčná a maorština se intenzivně vyučuje i na školách.
Muzeum Te Papa je moderní pětipatrová budova na břehu přístavu v samém srdci města. Je do ní vstup zdarma a zahrnuje interaktivní a multimediální expozice zobrazující širokou historii Nového Zélandu. Zachycuje detailně geografický a geologický vznik ostrovů ležících na rozhraní pacifické a australské zemské desky. „Ring of Fire“ kolem dokola celého Pacifiku je místem s největší koncentrací zemětřesení na světě – jen v samotném Zélandu ročně registrují na 250 otřesů půdy. V Muzeu je možné i zažít pocit zemětřesení na vlastní kůži - v typickém dřevěném domku shlédnete padající nábytek na videoprojekci a při tom se celý dům chvěje jako při 6-7 stupních Richterovy stupnice.
V dalších patrech muzea jsou pak expozice věnované přírodě - suchozemské i té mořské, dále maorské kultuře, historii osídlování i vztahů s dalšími národy v Oceánii. Tohle místo rozhodně stojí za návštěvu.

Teď je večer a počasí snad už nemá ani cenu zmiňovat. Panuje tady typický apríl – mraky se honí neuvěřitelnou rychlostí po obloze a stejně tak se střídají chvíle sluníčka s prudkými dešťovými přeháňkami. A tak se zdokonaluji nedobrovolně v karetních hrách, o kterých jsem před pár dny neměl ani tušení J.

Žádné komentáře:

Okomentovat