12. 12. 2013

#13 – Kolem Buller river do Punakaiki NP

Ráno mě vzbudilo bubnování na stan. Myslel jsem, že je to opět déšť, ale spletl jsem se. To se jen stovky mušek snažily dostat přes stanovou celtu dovnitř. Přemluvilo mě o půl sedmé sluníčko a modré nebe, abych přece jenom vstal. Oblékl jsem se od hlavy až k patě jako včelař v sebeobraně před všudypřítomnými sandflies a vyrazil na Honeydew track podél jezera Rotoiti. Pohled na tvrdě spící omladinu mě ujistil, že mám určitě dobrou hodinku jen pro sebe.
Voda z ledovcového jezera byla teplejší, než jsem předpokládal a opravdu po chvíli přilákala pár odvážlivců k ranní koupeli. Na stezce podél vody byly dřeviny a rostliny označeny, a tak jsem měl možnost dovzdělat se v botanice i angličtině – převažovaly beech trees, crown ferns, fivefinger trees a stinkwoods.
Stany jsme přenesli od lesa na louku, ponechali je na pospas slunečním paprskům a popojeli na snídani na pláž. O zbytky jsme se podělili s kačenama a vystoupali autem asi 4 km po štěrkové cestě na Mt. Robert odkud byl výhled na celé jezero, okolní horské hřebeny i samotné městečko St. Arnaud.
Sjeli jsme rychle dolů a začali následovat klikatící se Buller river, což nám vydrželo po většinu dne až na pobřeží Tasmanského moře u města Westport - víc než 150 kilometrů. Než jsme opustili Nelson NP, udělali jsme ještě 15-tikilometrovou zajížďku k jezeru Rotoroa, které bylo ještě opuštěnější než Rotoiti – místo jako stvořené pro poustevníky a dobrodruhy.
V Murchinsonu jsme pro jistotu dobrali plnou nádrž, protože okolní pustá krajina napovídala, že potkat benzínku co 100 kilometrů bude ještě možná luxus. Předpoklad potvrdila i zvýšená cena benzínu. 14 km západně od Murchinsonu jsme zastavili u nejdelšího visutého mostu na Zélandu. 110 m dlouhá lávka na 4 lanech přemosťuje White Creek v místech, kde býval zlatokopecký kemp někdy po roce 1870. Vyzkoušet rejžování zlata je tam možné ještě dnes.
Druhou zajímavostí místa je fakt, že bylo v roce 1929 epicentrem silného zemětřesení o síle 7,8 Richterovy stupnice. Změny v krajině jsou patrné dosud.
Pokračovali jsme dál soutěskou řeky Buller, jejíž peřeje byly pro rafting jako stvořené. Silnice se místy zakousávala do okolních skal tak, že nebyla víc jak 3 metry široká. Míjeli jsme další pozůstalosti z doby zlaté horečky – staré doly, zrezivělou techniku, ruiny a hřbitov městečka Lyell nebo dnes pro mountainbiky upravenou Old Ghost Road.
Kolem jedné jsme dosáhli rozbouřeného skalnatého pobřeží poblíž Cape Foulwind. Na tomto místě zakotvil Abel Tasman 14. Prosince 1642, když den před tím poprvé spatřil břehy dnešního Zélandu. Od majáku lemuje skalnaté pobřeží stezka asi 3 km dlouhá až do Tauranga Bay, kde se proti ostrůvku Wall Island nachází početná kolonie tuleňů. Váleli se líně na balvanech a díky svým mimikry splývali dokonale s okolním pobřežím. Člověk by skoro nevěřil, že dokáží plavat až rychlostí 30 km/h, potápět se až do hloubky 250 m a vydržet pod vodou i 11 minut.
Poslední dnešní zastávkou byl o 50 km jižněji Národní park Punakaiki. Jeho největší zajímavostí jsou tak zvané palačinkové skály (Pancake Rocks). Silný permanentní příboj tu po staletí omývá vápencové vrstvené skalní útvary a za tu dobu tu vytvořil pozoruhodné skalní město, které lze pozorovat pouze z teras vysoko nad pobřežím. Rozhodli jsme se je prohlédnout, přestože déšť výrazně zesílil. Než jsme se vrátili zpět, nezůstala na nás niť suchá.

A tak jsme pro dnešek vzdali pokračování v cestě i stavění stanů a pronajali na nejbližší pláži suchou kabinu na přespání a hlavně usušení.

Žádné komentáře:

Okomentovat