27. 12. 2013

#26 – Na pláže, pojďme na pláže... třeba v Kaikouře

První svátek vánoční jsme pojali svátečně a odpočinkově. Po ránu žádný spěch a stres. Po probuzení jsme se připojili přes Skype domů ke Štědrovečerní večeři, v klídku všechno zabalili, holky shlédli po stočtyřicátésedmé Mamma Mia s asi 25 reklamními přestávkami (fakt drsnej brainwashing!, kam se hrabe Nova) a vyrazili jsme za slunečného počasí po desáté z Christchurch po Highway 1 na sever.
Čekalo nás slabých 180 kilometrů do Kaikoury, historické velrybářské osady a dnes dvouapůltisícového přímořského městečka, které je známé kromě velryb také výskytem delfínů a albatrosů. Kolem nich se také točí veškerý místní byznys – lov velryb už je minulostí i tady, takže zůstalo „whales watching“ jak po moři z lodí, tak ze vzduchu z malých letadel.
Dneska je však Christmas Day a tudíž úplně všude zavřeno. Cesta uběhla rychle a už po poledni jsme přistáli na pláži v centru Kaikoury. Zde už korzovalo či se vyhřívalo docela dost lidí . Pláž zůstala na další tři hodiny naší konečnou – trocha koupání, opalování, přismahnutí do červena, vyřezávání lodí a také nějaké hry. Podle některých „spolucestujících“ prý skoro jako opravdová dovolená J. Teploměr se dnes vyšplhal na naši novozélandskou maximálku – 27 stupňů.
Chtěli jsme zarezervovat na zítra ráno velrybářskou výpravu, ale ani to se nám nepodařilo, tak to ráno zkusíme „na blind“. Uvidíme…
Projeli jsme kus pobřeží, prošli za odlivu skalnaté mořské dno, kde bylo možné najít velké množství mušlí, mořských šneků a nejrůznějších mořských rostlin a řas. Při cestě zpět jsme narazili taky na pořádného lachtana, takového 100 a vícekilového macka, co se líně vyvaloval na šutrech a užíval si vánoce. Pustil nás docela nablízko, moc jsme ho asi nevzrušovali.

Navečer jsme zakotvili v Alpine-Pacific Holiday Parku, postavili stany a naložili se vyhřát do výřivky a bazénu. Bohužel se obloha rychle zatáhla, spustil se liják a nevypadá to, že by měl jen tak ustat. Tak sledujeme rugby - All Blacks s Jižní Afrikou - s cestovatelskou komunitou povětšinou Evropanů co křižují Zéland v těchto dnech podobně jako my.

Žádné komentáře:

Okomentovat