20. 12. 2013

#21 – Přejezd na východ – Otago Peninsula a Dunedin

I když je Te Anau docela pěkná díra, nechtělo se nám ji ráno nějak moc rychle opouštět. Asi tomu napomohlo i sluníčko a asi nejlepší kemp, kde jsme doposud byli. Dopřáli jsme si opravdu pořádnou snídaní a vyrazili na čtyřhodinový přejezd na východní pobřeží do Dunedinu.
Zastavili jsme ještě na chvíli ve Wildlife centre, kde chovají čím dál vzácnější druhy ptáků jako Pokahe, Kea, Kaka nebo Weka. Třeba Pokahe (ale to platí i o Kiwi nebo Weka) dříve neměli moc přirozených nepřátel v novozélandské buši, a tak asi vývojem ztratili i schopnost létat. Dneska zejména australský possum je hrozbou pro místní ekosystém, místní se snaží jeho výskyt limitovat, i tak třeba ptáků Pokahe přežívá už jen několik stovek kusů.
Jak jsme opouštěli Jižní Alpy a mohli je pozorovat už jen ve zpětném zrcátku, krajina kolem se také proměňovala. Z Vysokých Tater se zase stávala Českomoravská vysočina, jen o poznání zelenější, opuštěnější a plná pasoucího se dobytka a ovcí. Nepotkávali jsme skoro žádná auta. V místech, kterými jsme projížděli, se většinou ani nedalo nic moc pořídit, i spousta domů se zdála opuštěných. Výmluvná byla i cedule před jednou takovou dědinou, na které stálo jen  - „No doctor, No hospital, One cemetary“ J.
Městečko Gore bylo přece jen o poznání větší (takové Čerčany). Dali jsme krátkou pauzu a pokračovali do 44 km vzdáleného Clintonu. Shoda názvu měst se jmény bývalého amerického prezidenta a viceprezidenta se postarala asi v devadesátých letech o přejmenování této „okresní“ dálnice na Presidential Highway.
Kousek za Clintonem jsme odehnuli ze silnice 94 a přehoupli se přes kopce na pobřeží oceánu. Pokračovali jsme podél pláží přes malé pobřežní osady a městečka jako třeba Brighton až do Dunedinu. Ten je se svými 120-tisíci obyvateli hned po Christchurch druhým největším městem na Jižním ostrově. Od oceánu je jeho přístav výborně chráněn poloostrovem Otago Peninsula.
Ten byl naším dnešním odpoledním cílem. Vydrápali jsme se na jedničku do kopců a za nimi se otevřelo širé moře. Domy úplně zmizeli, jen tu a tam nějaká ovčí farma. Silnice se zúžila a zklikatila na takový korsický standard. Dojeli jsme nad zátoku Sandfly Bay a v písečných dunách doslova sjeli asi 100 výškových metrů dolu na zhruba kilometr dlouhou pustotu pláž. Zátoka se tentokrát nejmenuje po dotěrném hmyzu, ale podle toho, že díky větru tam opravdu lítá písek a pohrává si s ním v měnících se dunách.
Měli jsme velké očekávání, že uvidíme žlutooké tučňáky a albatrosy, ale museli jsme se spokojit s tuleni, kteří se líně povalovali na samém konci pláže na skalnatých útesech. Za albatrosy jsme pokračovali dalších 20 km na Cape XXXX. Vyhnuli jsme se skupinkám turistů s průvodci a prošli se kus podél pobřeží na vyhlídky ptačích hnízdišť. Museli jsme dávat opravdu dobrý pozor nejen kam šlapeme, ale i na to, co přiletí ze vzduchu. Tolik ptačího trusu na jednom místě jsem ještě nikdy neviděl J.

Přes Portobello jsme se vrátili podél zálivu zpět do Dunedinu a zapíchli to pro dnešek v Kiwi kempu na St. Kilda Beach. První kemp po třech týdnech kde je free wifi, tak zejména Anička s Matějem mají jasným večerní i noční program. Jak málo stačí k puberťácké radosti…

Žádné komentáře:

Okomentovat