20. 12. 2013

#19 – Kolem Te Anau a na Kepler Tracku...

(18.12.) Ráno jsme zamířili na 171 km dlouhý přejezd do Te Anau, vstupní brány do národního parku South Fiordland, nejopuštěnější a nejdivočejší části Nového Zélandu.
Tedy, nejdříve jsem vyrazil sám ještě na ranní hodinovku do Bob’s Cove podél jezera a k mému překvapení byli všichni, když jsem se v 8 hodin vrátil, již vzhůru. Docela rychle jsme se spakovali, nakoupili čerstvé jídlo v New World vedle letiště a nabrali směr Remarkables Ski Area, kde jsme chtěli posnídat. 11 stupnů venku a představa 14 kilometrového stoupání po štěrkovce do neznáma, nás od původního úmyslu odradila. Pokračovali jsme proto podél jezera směrem na Kingston a u prvního odpočívadla uspořádali větrnou snídani. Cesta ubíhala vcelku monotónně mezi pastvinami za aprílového střídání deště a sluníčka, které logicky doplňovala častá duha.
Po dvou hodinkách jsme přistáli v třítisícovém Te Anau a po konzultaci v Informacích popojeli asi 10 km do Rainbow Reach na břehu řeky Waiau. Odtud jsme se napojili v protisměru na trasu Kepler Tracku, opět jednoho z Great Walks, a šli asi 12 kilometrů k Moturau Hut na břehu jezera Manapouri. Kepler track je 4-denní 60-tikilometrový okruh, který vyžaduje předchozí rezervaci noclehů v „huts“. Vede přes řeky, soutěsky a ledovcová údolí, velká část jde přes vřesoviště a „beech“ lesy s obrovskými „plantážemi“ mechových porostů. Pro Hobity jako stvořené…
Zítra plánujeme výlet do Milford Sound, údajně nejkrásnějšího fjordu v oblasti. Chceme jet lodí už ráno v 9 hodin, a protože k našemu překvapení je to z Te Anau ještě 119 km ne úplně přímé a asfaltové silnice, tak se pokusíme dnes ještě nablížit, aby nám ráno zbyla maximálně hodina cesty do cíle.
V celé oblasti Fiordland není žádný mobilní signál. V Te Anau jsem v Sandfly Cafe cucal jedno „koffee luongo“ tak dlouho, dokud si notebook nenasál aspoň 50% energie. Podél silnice dál je totiž jen asi 15 velmi jednoduchých kempovišť, kde není žádný proud a voda, jen tu a tam v lesíku schovaná kadibudka. V jednom takovém kempíku jsme teď zakotvili a potok kousek pod stany je tak čistý, že je radost pít vodu přímo z něj.

Zaplácali jsme hladové krky rýží z jedné mísy (kdo by špinil to nádobí!) a vyplňujeme čekání na tmu již tradičními kartami. Dny jsou stále delší a delší…J

Žádné komentáře:

Okomentovat