24. 7. 2010

#45 – Přes Columbia Gorge na Oregonské pobřeží


Prší! Venku prší! Déšť jsme neviděli už několik týdnů. Tím, že jsme přespali v motelu nemusíme aspoň ráno balit mokré stany. Nějak se nám v hlavách přes noc rozleželo, že bychom měli trávit dnešní dopoledne bloumáním po Portlandu, a tak jsme bleskově pozměnili plán s tím, že namísto města vyrazíme do Columbia Gorge. Tak se nazývá západní část kdysi hluboké soutěsky řeky Columbia než její tok patrně navždy pozměnili četné přehrady postavené v rámci takzvané politiky „Velkého údělu“ prezidenta Roosvelta, jenž dostal po konci hospodářské krize 30. let Spojené státy na samou hranici socialismu. Velký úděl zní až podezřele známě budovatelsky...

Řeka Columbia odděluje Washington od Oregonu a kdysi podél ní vedla slavná Oregonská stezka, kterou se valila v roce 1843 migrační vlna zho obydlené východu na dosud neprobádaný a dobrodružný západ. Dnes podél řeky vede čtyřproudá dálnice I 84, ale my jsme nikam nechvátali, a tak jsme sjeli na sjezdu 22 do městečka Troutdale a pokračovali po staré „Oregon historic highway“, které se klikatí v úbočích hor podél řeky, křižuje mnohé soutěsky a vodopády. Byla postavena již v roce 1915 jako jedna z prvních zpevněných „dálnic“ ve státech vůbec. Slovo dálnice je zde samozřejmě nadsázkou, protože místy měla dvě auta co dělat, aby se navzájem vyhnula.

Zastavili jsme se na místě zvaném Crown Point, kde silnice překonává velké převýšení tím že podjíždí sama sebe, takže se vlastně jedná o zatáčku o 360 stupňů. Na ostrohu na skále nad řekou je vystavěna rotunda, která dříve sloužila jako hotel s restaurací a dnes slouží jako návštěvnické středisko. Silnice pokračovala s četnými zastávkami u mnoha vodopádů, z nichž dvoukaskádové Malmouth Falls patří k nejvyšším ve Spojených státech, vyšší jsou už jen Upper and Lower Falls v Yosemitech.

Výlet k nejvyšší hoře a sopce Oregonu, 3300 metrů vysoké Mount Hood jsme vzdali, protože počasí pořád neslibovalo žádné „úžasné“ výhledy. Otočili jsme to na 35 km dálnice zpět, objeli Portland z jihu a přes Salem, hlavní město Oregonu, jsme pokračovali dalších asi 70 mil na Oregonské pobřeží Pacifiku. Oceán si schováváme až na zítra, dne jsme zůstali těsně před Lincolnem asi 6km od pobřeží v kempu u jezera Devils lake.

Žádné komentáře:

Okomentovat