24. 7. 2010

#47 – Napříč Oregonem podél Umpqua river


Čtvrteční den měl být původně jen přejezdový do Crater Lake National Park, ale nakonec se z něj vyklubal pohodový den plný „vodopádových“ výletů. Asi po deseti mílích jsme hned ráno opustili Pacifické pobřeží a v Reedsportu uhnuli na východ - nejdříve na 38 East a pak na 138 East, které obě sledovaly tok docela mohutné řeky Umpqua river proti jejímu proudu. Za celý den jsme ujeli asi 160 mil, řeku jsme přejížděli křížem krážem až se z ní stal k večeru na jejím horním toku docela malý potok padající soutěskou přes početné vodopády.

Po krátké zastávce v Roseburgu na I5, jediném to rozumném městě na dnešní trase, jsme po doplnění zásob na další dva tři dny pokračovali posledních 80 mil přes Glide a Steamboat až k Lemolo lake, kde jsme se rozhodli přenocovat.

Cestou jsme zastavovali postupně u vodopádů Susan Creek Falls, Fall Creek Falls a Toketee Falls. Vždy se jednalo o podobný scénář – asi mílová pěší odbočka ze silnice lesem do kopce proti proudu potoka padajícího kaskádami do údolí Umpqua river. Všechny cesty byly „One way“, takže stejnou pěšinou tam i zpět. Okolní lesy byly spíš pralesy, velmi husté, plné kapradí a popadaných kmenů letitých stromů. Překvapivě bylo dusno a horko, skoro 85 stupňů Fahrenheita. Velký skok oproti včerejším 55 stupňům na větrném mořském pobřeží.

Večer jsme zalehli u malého lesního Lemolo lake. Doporučil nám ho chlapík v informačním středisku v Glide, u kterého jsme přes poledne dobíjeli baterie do notebooku a foťáku. Chtěli jsme jet původně až k více turistickému jezeru Diamond lake, ale příslib největšího kempu v Oregonu s více než 250 místy nás odradi. Teď jsme schováni ve stanech před nálety večeře chtivých komárů a užíváme se samoty a klidu..... No o klidu se moc hovořit nedá, protože „dětský“ stan vedle se otřásá v základech, radši předstírám, že ten „čurbes“ vůbec neslyším. Už aby usnuli...

Žádné komentáře:

Okomentovat