9. 6. 2010

#9 – V nohách mám už tisíc mil...


No, v nohách úplně ne, ale v autě máme za sebou zatím asi 1200 mil. Teď jsme nechali motor 2 dny „vychladnout“ ve Vegas – vychladnout v uvozovkách, protože třeba včera bylo ještě v 6h večer 39 stupňů Celsia.

Las Vegas se prostě vymyká zdravému rozumu. Žije zde dnes uprostřed pouště 1 milion lidí a ročně přijíždí za „zábavou“ údajně až 30 milionů turistů. Město leží na dávné španělské obchodní stezce a v překladu znamená loučky. V roce 1900 zde žilo pouhých 30 stálých obyvatel a expanze města začala až v roce 1905, kdy zde byla postavena zastávka železniční dráhy na trati Salt Lake City a Los Angeles.

Součástí našeho hotelu je 108 pater vysoká vyhlídková věž, nejvyšší stavba ve městě. Z ní nejenže je opravdu úchvatný pohled dolů na město táhnoucí se daleko do pouště a na okolní masívy pro nás bezejmenných hor, ale ti odvážnější si mohou skočit i z věže dolů. Skyjump je jedna z mnoha bláznivých atrakcí, kdy padáte, respektive jste spouštěni na ocelovém laně rychlostí 45 mil za hodinu. Pád z 340 metrů tak trvá jen několik vteřin. V našem pokoji na okně je cedulka – skyjumpers may fly by. Feel free to wave :).

Chtěli jsme jít dopoledne na údajně největší horskou dráhu na světě, ale nakonec jsme to vzdali. Nejdříve Matěj neprošel striktní výškovou kontrolou, i když se natahoval seč mohl. Když ale kontrolor zavelel sundat i sandály, 2 cm prostě chyběly. Tak jsme šli s Aničkou sami, ale těsně před naším nástupem dráhu na půl hodiny odstavili, protože někdo nahoře omdlel, takže přijela záchranka a museli ho křísit. To nám na odvaze nepřidalo, tak jsme si s ulehčením nechali vrátit jízdné a šli radši dál.

Ironií osudu byla Nevada prvním US státem, který v roce 1909 zakázal hazardní hry. Tradice divokého západu pokračovala dál nelegálně a v době finanční krize v roce 1931 s cílem získat peníze do státní kasy gambling opět zlegalizovali. Zejména dělníci, kteří stavěli nedalekou obrovskou přehradu Hoover dam, zde o víkendech často prosázeli celý svůj plat.

Překvapilo mě, že největší zastoupení u hracích automatů, kam házely dolar po dolaru měly osamělé ženy, odhaduji mezi 50 a 65 let. Při každém opuštění hotelu musíte projít celým kasinem, a tak i když jsme šli ven třeba v 10h dopoledne, byla značná část automatů již (nebo možná ještě) obsazena.

Večerní Vegas se promění po setmění v obrovskou světelnou show. Hladina hluku je také vysoká, protože z každého baru, kasina, obchodu se line nějaká hudba. Podél celého Las Vegas bulváru postávají v 10-metrových rozestupech „nabízeči“ lístků na různá představení, koncerty, denní výlety do Grand Canyonu, večeře pro dva, návštěvy v nightbarech, stripbarech, girlbarech a kdoví kde všude ještě. Většinou jsou to takové ztracené podivné existence, značná část z nich má na sobě tričko s nápisem „ girl directly to you everywhere in town within 20 minuts“. Měl jsem trochu problém vysvětlit Aničce co to znamená.

Před Casinem Mirage je večer každou hodinu světelná a ohňová šou imitující výbuchy umělé sopky. Před Casine Tresure Island pak zase 4x za večer probíhá pirátské představení „Sirény z ostrova pokladů“. Kulisy jsou opravdu efektní – umělé skály, dva velké trojstěžníky plovoucí po umělé laguně hned vedle hlavní ulice. Škoda jen, že včerejší představení bylo pro silný vítr zrušeno. Slabou náhražkou byla možnost nechat se s Jackem Sparrowem vyfotografovat uvnitř v Casinu :).

Už se těším odtud pryč. Dnes doplníme zásoby, uvedeme oblečení v místním laundrymatu do společensky akceptovatelného stavu a brzy ráno vyrazíme směr Grand Canyon. Čeká nás teď 7 národních parků za sebou než dáme po 10 dnech zase nějakou 2-3 denní rekultivační pauzu. Tak zdar!

1 komentář:

  1. Anonymní11.06.10 8:53

    Petre, zdravime z GE! Predstav si, globalni CIO Larry uvolnil pozici, tak jsme si vsichni rikali, jestli to cestovani nechces vzit kolem Stamfordu a uchazet se :-). Vypraveni z cest zni skvele, prejeme i nadale spoustu krasnych zazitku a pozdravuj celou rodinku. Hanka & spol...

    OdpovědětVymazat